30 Mar 2013

Şivemiz

Dil bir milletin kimliğidir. çoğu şeyimizi kaybettiğimiz gibi dilimizide maalesef koruyamadık. şehirlerde ki caddelerde yabancı tabela ismi ağırlıkta bende dağ yöresi ve köyümüze özgü şivemizi yazmak istedim aba:CEKET öteanna git, : İLERİ GİT ,gözel: GÜZEL, gaşşak:KUZU BESLENEN YER
,şavk:IŞIK seyit:KOŞ,alatla:ACELE ET,yokuş:BAYIR,hoşaf: KOMPOSTO, çanak:TABAK, aş:YEMEK, essah: GERÇEKTEN, babıç:AYAKKABI, enteri: GÖMLEK, badılcan: DOMATES,bübe: BİBER, cacık: SALATALIK, hovut: HAVUZ,kibrit: ECZA, yazlık: SALON, zelletli:TADI GÜZEL LEZİZ, bıldır: GEÇEN SENE, pontul: PANTOLON, motur: TRAKTÖR, kasa: RÖMORK, bunar: ÇEŞME, yavız: ÇOK İYİ, du buyu: BEKLE BİRAZ, enki: ELİNDEKİ (BİR ŞEYİ GÖSTERME), nacak: BALTA, ense: ÇİVİ, encek: ENİK, kinerlik hamamlık: BANYO, yüklük: YATAKLARIN KONULDUĞU YER, aşşa: AŞAĞI, budey ekin: BUĞDAY, ıradiye: RADYO, çükündür: PANCAR, kelem: LAHANA, dönemeç: VİRAJ , ayakyolu: TUVALET, gonuşma: KONUŞMA , hışdınma: SUS, oturma gitme: MİSAFİRLİĞE GİTME, yuntu: BULAŞIK SUYU, petet: PATATES, bölce: FASÜLYE, sovan: SOĞAN, parasa: PIRASA, peşkil: NİNELERİN ÖNÜNE BAĞLADIKLARI ÖNLÜK, ocaklık: EVDE ATEŞ YAKILAN YER, baça : BAHÇE, ibrik: GÜĞÜM, yassaç: EKMEK YAPMAK İÇİN KULLANILAN AYAKLI TAHTA, dayak: AT, EŞEK GİBİ HAYVANLARA YÜK SARMAK İÇİN KULLANILAN AĞAÇ, berenanırı: İDARE EDER, püsküt: BİSKÜVİ, çul: KEÇİ KILINDAN YAPILAN ÖRTÜ, heybe: YÜK TAŞIMAK İÇİN KULLANILAN EŞYA, emme : AMA, gaşık: KAŞIK, garık: ÜRÜN EKMEK İÇİN YAPILAN YALAK, künge : TOZ abdaslık: ABDEST ALINAN YER, namazla: SECCADE, örüklemek: AT,EŞEĞİ KAZIĞA BAĞLAMAK, ellez: İLYAS, yilen: LEĞEN, söven: UCU SİVRİ KAZIK, galbır: ELEK, gönek: GÖMLEK, bön: BUGÜN, eveli: EVVEL Kİ, hora geçmek: MAKBULE GEÇMEK, yan çalmak: SOFRAYA YAN OTURMAK, böğet: DOĞAL SU BİRİKİNTİSİ, sini: SOFRA, dıvan: SALÇA VB. YİYECEK YAPMAK İÇİN KULLANILAN KAP, yatık: AĞAÇTAN YAPILMIŞ SUYU SOĞUK TUTAN SU KABI, eşme: SU KAYNAĞI, hurun: FIRIN, sakal: FIRINI TEMİZLEMEK İÇİN KULLANILAN UCUNDA BEZ OLAN SOPA , yavıklı: SEVGİLİ, malle: MAHALLE, gave: KAHVEHANE, dükkan: BAKKAL, yayık: TEREĞAĞI YAPMAK İÇİN KULLANILAN AĞAÇTAN YAPILMIŞTIR, cüme bazarı: CUMA PAZARI , goyun: KOYUN, guzu: KUZU, hovut tıkamak: HAVUZU KAPATMAK, sıvakçılık yapmak: SULAMA YAPMAK Araştırdıklarım ve aklımda kalanlar bunlar burda olmayanlar varsa yazın ilerleyen zamanlarda köyümüze ait bir kitap çıkarırsak ona yazarız. tüm köylülerimize selam olsun saygılarımla

16.02.2013 EMİR AYDIN KONAK/ İZMİR

18 yorum:

  1. Zarzavat, soymaltı, ocaklık gibi kelimelerimiz de var. siz de aklınıza gelen köyümüz ağzınca söylenen kelimeleri yorum olarak buraya ekleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Boyna:
    1.Hiç durmadan 2. Sürekli

    YanıtlaSil
  3. Ebiç:
    1.Çocuk dilinde ekmek

    YanıtlaSil
  4. Gıggı:
    1. Çocuk dilinde yumurta

    YanıtlaSil
  5. Beranarı:
    1. Ne iyi ne kötü, orta derecede, şöyle böyle, aşağı yukarı,

    YanıtlaSil
  6. Bövet:
    1. İnsan eliyle etrafı çevrilmiş küçük çukura dolan suya verilen isim. Bu suyun dolduğu havuzcuk.

    YanıtlaSil
  7. Hıştınmak:
    1. Söylenmek, konuşmak

    YanıtlaSil
  8. küpte:
    1. Lahananın sapının ortasından, lahana yapraklarına yakın olan bölgeden çıkarılan ve çiğ olarak yenildiğinde güzel tadı olan yumuşak dokulu alan.

    YanıtlaSil
  9. Meci= TARLADA EKIN BICMEK ICIN TOPLANAN KISILER

    F.Babi

    YanıtlaSil
  10. Meci= TARLADA EKIN BICMEK ICIN TOPLANAN KISILER

    F.Babi

    YanıtlaSil
  11. dıkma:gaga
    dıkmalemek:gagalamak
    toslaşmek: Koçların kafa kafaya dövüşmesi

    YanıtlaSil
  12. anlanmek: Bir alana yatmak veya genellikle hayvanların vücudunu kaşımak amacıyla o alanda yatarak sağa sola hareketlerde bulunması

    YanıtlaSil
  13. Yantır,dovaca

    YanıtlaSil
  14. çılpışlamek

    YanıtlaSil

Herhangi bir hesabınız yoksa yorumlama biçimi olarak "Anonim"i seçiniz. Bu durumda, lütfen adınızı mesaj içinde belirtiniz.